Com ensenyar des del cervell del que aprèn?

José Antonio Fernández Bravo

Recentment hem tingut l’ocasió de col·laborar amb el carismàtic matemàtic i mestre de vocació José Antonio Fernández Bravo. Va ser el mestre de cerimònies que va fer la clausura a la desena edició de Valores de futuro, un programa d’educació financera promogut per BBVA, que va confiar en la nostra agència per a dur a terme les seves dues últimes edicions. Va ser per tots nosaltres una experiència molt positiva, i a més ens n’enduem un entranyable record dedicat pel seu autor: “Enseñar desde el cerebro del que aprende.”  Un preciós manual que ens obre noves perspectives des del punt de vista dels professors sobre el procés d’ensenyament i de l’aprenentatge dels seus alumnes.

José Antonio afirma que sovint s’ensenya des del cervell de l’adult, buscant una resposta preconcebuda, sense parar esment a l’aprenentatge del nen, al procés intern que està travessant. Ens va encantar la forma tan poètica amb la qual aquest mestre fa referència a l’educació com un art pictòric. Aquí alguna de les seves pinzellades:

  • Creure en mi mateix: si creus en tu, creuràs en els teus alumnes; si creus en ells, ells creuran en tu.
  • Voler fer: posar a la seva disposició autonomia, observació i crítica. Cal parlar menys i escoltar més.
  • Indagar: els nens necessiten aprendre a indagar, a descobrir i finalment a conquistar.
  • Obtener conocimiento: els nens han de saber pensar i els mestres pensar el saber.

Volíem fer-nos eco d’aquesta petita joia per a desitjar a tots els actors de l’educació un feliç inici de curs i molts èxits!

Dedicatoria de José Antonio Fernández Bravo

Dedicatòria de José Antonio Fernández Bravo


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/18/d447111817/htdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405